έπιπλα Θεσσαλονίκη

Τα χρώματα στο βρεφικό δωμάτιο και πώς επηρεάζουν την ψυχολογία του μωρού.

Ποια χρώματα είναι κατάλληλα για ένα βρεφικό υπνοδωμάτιο;

Τα χρώματα έχουν επίδραση στη ψυχολογία των ανθρώπων και ειδικότερα των μωρών.

Μπορεί τα βρέφη να μπορούν να διακρίνουν πιο εύκολα τα έντονα χρώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα στο πρώτο του δωμάτιο. Αφήστε τα έντονα χρώματα μόνο για τα παιχνίδια του και επιλέξτε παλ αποχρώσεις για να διακοσμήσετε το χώρο που κοιμάται. Τα έντονα χρώματα μπορεί να το κουράσουν.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Χρώμα φιλικό, ζεστό που δίνει την αίσθηση του «καλωσορίσματος» μέσα στο δωμάτιο. Είναι κατάλληλο για δωμάτιο μωρού καθώς διεγείρει την επικοινωνία και το παιχνίδι. Όπως το κόκκινο και το κίτρινο, έτσι και το πορτοκαλί δεν συνιστάται για μεγάλες επιφάνειες αφού και αυτό συγκαταλέγεται στα έντονα χρώματα που προκαλούν υπερδιέγερση. Χρησιμοποιήστε το σε πιο απαλές αποχρώσεις για να περιορίσετε αυτό το φαινόμενο.

ΚΙΤΡΙΝΟ

Ένα φωτεινό χρώμα για το οποίο οι ειδικοί λένε ότι είναι συνώνυμο με την “ευτυχία” και το “κίνητρο“. Αν και “χαρούμενο” χρώμα το οποίο σε “γεμίζει” αισιοδοξία, συγκαταλέγεται στα “τολμηρά”. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, το κίτρινο χρώμα προκαλεί κλάμα στα μωρά γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρές επιφάνειες και σε απαλούς τόνους.

KOKKINO

Ένα υπέροχο, διασκεδαστικό αλλά “δυνατό” χρώμα. Αν και έχει τη ιδιότητα να τραβάει την προσοχή από μακριά, το κόκκινο δεν συνιστάται για βρεφικό δωμάτιο σε πολλές και μεγάλες επιφάνειες, γιατί συνδέεται με την επιθετικότητα, την αδυναμία συγκέντρωσης και τη δημιουργία πονοκεφάλου. Αν το επιλέξετε, κρατήστε τα έπιπλα και υφάσματα του δωματίου σε λευκούς χρωματισμούς.

ΡΟΖ

Το χρώμα που έχει ταυτιστεί με τα κορίτσια.Συνηθίζεται σε παιδικά δωμάτια, δίνοντας μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης, ενώ όταν επιλέγεται σε παστέλ αποχρώσεις αποπνέει αρχοντιά και φινέτσα. 

ΜΠΛΕ

Το μπλε ηρεμεί το σώμα και το μυαλό, μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό, τα συναισθήματα άγχους και επιθετικότητας. Επίσης, έχει σημειωθεί ότι το μπλε χρώμα βοηθάει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και συμπεριφοράς.Προτιμήστε να το χρησιμοποιείτε σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, όπως είναι το γαλάζιο ή του οινοπνεύματος. Τις πιο σκούρες αποχρώσεις, εφαρμόστε τις σε μικρότερες επιφάνειες, καθώς το αντίθετο ενδέχεται να δημιουργήσει φαινόμενα μελαγχολίας.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα στη διακόσμηση.Συμβολίζει τη φύση όντας το χρώμα της ισορροπίας. Σχετίζεται με την υγεία και την ευημερία, ενώ συνδέεται με τη γαλήνη και την ηρεμία, μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας την συγκέντρωση.

ΜΩΒ

Έχει συσχετιστεί από παλιά με την αριστοκρατία και συνδέεται με την σοφία και πνευματικότητα. Θεωρείτε ένα αρχοντικό χρώμα το οποίο αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας, ενώ οι παστέλ αποχρώσεις (λεβάντα, λιλά) ηρεμούν και γαληνεύουν το βρέφος.

ΛΕΥΚΟ

Το χρώμα που ισοδυναμεί με την καθαριότητα και τη γαλήνη.Αποφεύγετε το απόλυτο λευκό σε ένα δωμάτιο, αλλά προτιμήστε να το συνδυάζετε με απαλά χρώματα δίνοντας στο δωμάτιο την αίσθηση της απόλυτης ηρεμίας.

ΜΑΥΡΟ

Σε αντίθεση με την γαλήνη του λευκού, το μαύρο είναι ένα χρώμα επιβλητικό. Για το λόγο αυτό, προτιμήστε το όταν θέλετε να τονίσετε λεπτομέρειες και όχι ως βασικό χρώμα. Διαφορετικά το δωμάτιο θα δείχνει μικρότερο και αν δεν είναι ευήλιο θα δείχνει και αρκετά μουντό.Ένας ωραίος συνδυασμός για να “σπάσετε” αυτό το σκοτεινό χρώμα είναι η άσπρη ρίγα, διαχρονική και ταυτόχρονα μοντέρνα ιδέα,  ή μια ταπετσαρία σε άσπρο χρώμα που θα δημιουργήσει αντίθεση στο δωμάτιο.